במדינת ישראל קיימים חוקים עבור העובדים השכירים אשר מגדירים את הזכויות שלהם. חוקים אלו מתייחסים לחוזים אשר אפשר לחתום בין עובד למעסיק. כלומר, במידה וחתמתם על חוזה בתחילת העבודה, בית הדין יבטל אותו במידה והוא נכתב באופן לא חוקי. חוק זכויות עובדים שכירים, מיועד עבור כל שכיר העובד בחברה, ונועד להגן על שכרו וכבודו על מנת למנוע שמעסיקים ינצלו את עובדיהם.
כדי להבין היטב את נושא, יש צורך לפרט את החוקים האלו. במאמר זה, אנו נברר אלו זכויות קיימות, מבחינת החוק, עבור עובדים שכרים.

זכות ראשון, שכר מינימום
שכר מינימום הינו החוק הראשון אשר כל עובד צריך לברר לפני תחילת עבודה אצל שכיר. חוק זה מגדיר את הסכום המדויק אשר מגיע לעובד לקבל. שכר זה הינו עבור כל מקצוע ותפקיד, כל אדם זכאי לקבל סכום זה במינימום. ניתן לקבל את השכר מינימום לעובד שעתי, לעובד חודשי או לעובד יומי.
על מנת לקבל שכר מינימום במדינת ישראל, העובד צריך להיות בן 18 שנים לפחות, יעבוד כשכיר במשרה מלאה. חשוב לדעת שמשרה מלאה לא צריך לעבור יותר מ-182 שעות חודשיות.
נכון להיום, שכר המינימום עומד על 29.12 ₪ לשעה או 5300 ₪ לחודש. נערים עד גיל 16 אשר יחליטו לעבוד, יקבלו בתמורה 21.45 ₪ לשעה. כאשר שכר המינימום עבור נערים עד גיל 18 עומד על סכום של 25.43 ₪ לשעה. חובה על המעסיק להודיע בצורה ברורה ובולטת את השכר אשר מקבלים העובדים, כלומר השכר המינימום.
בנוסף לכך, קיים חוק הנקרא חוק הגנת השכר, המאפשר לעובד לשמור על סכום שכר כקבוע, מבלי שהמעסיק יוריד בשכרו. חוק זה מאפשר להגדיר את חובתו של המעסיקים בהדפסת תלוש משכורת המפרט את המשכורת השעתית, התשלומים משכרו של העובד, סך כל השעות והתלושים שהעובד קיבל.
ימי מחלה וימי חופשה
לפי ותק העובד אצל המעסיק, מדינת ישראל הקימה שני הקשורים לימי מחלה וימי חופשה המגיעים לכל עובד שכיר:
- חובה על כל מעסיק להעניק ימי חופשה מדי שנה בתשלום לעובד השכיר. חוק הנקרא חוק חופשה שנתית, מגדיר את מספר ימי חופשה אשר מגיע לעובד לקבל בתשלום. עם וותק בחברה, העובד מקבל יותר ימים וכך הלאה.
- ימי מחלה מיועדים לעובדים שכרירים אשר אינם יכולים להגיע לעבודתם בגלל סיבות רפואיות. חוק דמי מחלה מגדיר את מספר ימי מחלה אשר מגיע לעובד לקבל בתשלום.
הפסקות ושעת מנוחה
כאשר עובד לפחות שמונה שעות אצל המעסיק, הינו זכאי לקבל הפסקה במשך 3/4 שעה, עבור הארוחה. במהלך שעת מנוחה זו, המעסיק יכול לעזוב את מקום העבודה, עם זאת, אם נדרשת נוכחותו הוא צריך להישאר.
אלו זכויות בסיסיות של עובדים שכירים, אך קיימות עוד זכיות לא פחות חשובות אשר מומלץ להכיר ולהבין.