זכויות עבודה הינן זכויות הניתנות לעובדים שכירים באמצעות הסכם קיבוציים, דיני עבודה וכלים אחרים לסדר את יחסי העבודה. זכויות אלו נולדו עקב מאבקים של תנועות סוציאליסטיות כבר מתקופה המאה ה-19. מטרתן של הזכויות היא להגן על העובד ולקבוע את שכר מינימום של העובד, שעות עבודה היומיות וחודשיות ועוד.
במדינת ישראל קיימים חוקים אשר מחייבים את המעסיקים להעניק את זכויות עבודה עבור העובדים שלהם. לדוגמא, חובה על המעביד לשלם את לעובד מעל 18 שנים את שכר המינימום, לשלם דמי מחלה, גמול שעות נוספות וחופשה שנתית. נוסף, החוק מחייב את המעביד לספק מכתב עם כל פרטים אלו לעובדים.
במידה והמעסיק מחליט לפטר את העובד, קיימים חוקים בוררים המסבירים את התהליך. הוא צריך להודיע בהודעה מוקדמת את העובד על פיטורין קרובים וכדומה.
כפי שנאמר, קיימים חוקים רבים אשר מעניקים זכויות עבודה עבור העובדים השכירים. עם זאת, רבים אינם יודעים פרטים אחרים לגבי זכויות אלו. במאמר זה, אנו נברר האם מותר לעובד לחפש עבודה אחרת במהלך עבודתו והם מותר לעבור לעבוד בעסק מתחרה.

האם מותר לעובד לחפש עבודה אחרת במהלך עבודתו ?
במידה והמעבר למקום עבודה אחר תואם מראש עם המעסיק, הנכם יכולים לחפש בלי חשש במהלך עבודתכם. עם זאת, אינכם מוכרחים להודיע למעסיק על עזיבה לפני שמצאתם מקום עבודה אחר. הנכם יכולים לחפש עבודה בשעות הפנויות שלכם אך לא במהלך שעות עבודה. חשוב מאוד שחיפוש זה לא יבוא על חשבון שעות עבודה, מכוון שעובד מקבל משכורת תמורת עבודה ולא כדי לחפש מקום עבודה חלופי.
במידה והעובד מחליט לחפש עבודה במהלך שעות עבודה, למרות שאינו קיבל אישור ותיאם מראש עם המעביד, מקרה זה עלול לגרום לאי נעימות. ובכן, מדובר בהפרת אמונים ועבירה משמעותית אשר יכול לגרום למעסיק לפטר את העובד מסיבה זו. במקרים קיצוניים, המעביד יפטר את העובד ללא הודעה מוקדמת וללא מתן כספים כגון, פיצויים, הבראה, ימי חופש ועוד.
עובד אשר מחפש עבודה חילופי על חשבון שעות עבודה, במקום עבודתו, עלול לאבד את תפקידו, להיות מפוטר וכך לפתוח חזית לא נעימה ורצויה עם מעביד הקודם והבאים.
האם מותר לעבוד בעסק מתחרה ?
במידה שקיים על מסמך התחייבות כמו חוזה בין המעסיק והעובד, סעיף האוסר על עבודה בעסק מתחרה, העובד עלול למצוא עצמו במשפט ולספוג תביעה מן המעסיק. במידה ולא קיים סעיף זה, יהיה מאוד קשה לעובד לעבור לחברה המתחרה ולקבל ממנה אמון מלא. בנוסף, המעביד הקודם עלול לגרום לנסות לנקוט באמצעים משפטים שעלולים לפגוע בעובד, למשל באמצעות צו מניעה. במקרים מסוימים, בית הדין יכול לאסר עובד לעבוד במקום המתחרה מכוון שזה עלול לפגוע בסודות המסחריים.
אם אתם עובדים שכירים ונתקלים במקרה זה או דומה לכך, מומלץ להגיע לעורך דין המתמחה בתחום זכויות עבודה ובעל ניסיון רב.